Koop tickets
045 567 60 70
Tijdens kantooruren
5 mei 2020

De invloed van het coronavirus op natuurbehoud

Deze diersoorten zijn afhankelijk van de financiële bijdragen vanuit het GNF

Hanneke de Boer In Gaia Nature Fund, Ondertussen in de ZOO

GaiaZOO is al vele weken gesloten. Niet alleen trouwe bezoekers, maar ook vele vaste medewerkers moeten de dieren in hun groene, natuurlijke verblijven missen. De geluiden van spelende kinderen en pratende mensen is vervangen door het uitbundige gezang van de vele vogelsoorten die GaiaZOO hun thuis noemen. De natuur in de ZOO lijkt dus te profiteren van de coronamaatregelen. Maar de wilde soortgenoten van de dieren die GaiaZOO huisvest niet, want zonder bezoekers zijn er geen kinderfeesten, rondleidingen, teambuildingsactiviteiten in GaiaZOO en rolt er ook geen kleingeld meer in de moneyspinner, die in de giraffenstal staat. Daardoor vallen de meeste inkomsten weg voor het Gaia Nature Fund, de natuurbehoudstichting van GaiaZOO. Juist nu is dat extra vervelend, want ook in de landen waar het GNF actief is laat corona zijn sporen na.

Om hen te beschermen tegen illegale praktijken in de bossen van Kenia, zijn de laatste bergbongo’s afhankelijk van dagelijkse patrouilles die de rangers van het Bongo Surveillance Project uitvoeren. BSP wordt door corona echter op extra kosten gejaagd, omdat de rangers die voorheen met z’n tweeën of drieën een tent deelden, nu elk een eigen tent nodig hebben. En de vervoerskosten stijgen, omdat ze niet meer samen op één motor mogen reizen.

bongo 2

Voor de veiligheid van zowel medewerkers als de diverse apensoorten waar PASA-opvangcentra zich door heel Afrika voor inzetten, zijn extra beschermingsmaterialen vereist. Want veel apensoorten zijn net als mensen vatbaar voor het Covid-19 virus. De natuur in Namibië is voor een groot deel afhankelijk van toerisme uit Europa en Zuid-Afrika. Maar doordat het land (net als vele anderen) gesloten is, vallen alle inkomsten voor natuurparken weg. Ook de gouden leeuwaap in Brazilië heeft te lijden onder wegvallende inkomsten uit eco-toerisme en studiereizen. Daarnaast kunnen veel onderzoekers niet meer zelf naar de beschermingsgebieden reizen. Door lokale krachten in te huren, kan dit probleem gelukkig deels worden ondervangen, maar ook daar is geld voor nodig.

gla 2

De natuurorganisaties die het GNF steunt, richten zich niet alleen op het daadwerkelijke beschermen van de bedreigde diersoorten in kwestie, maar ook op de lokale bevolking. Want beschermen van de natuur is alleen mogelijk samen met hen. Echter ook hier is corona weer spelbreker. Scholen zijn gesloten en mensen mogen niet meer in groepen bij elkaar komen. Daardoor is educatie aan de lokale gemeenschappen voorlopig ook niet mogelijk.

Bovenop deze uiteenlopende praktische problemen, krijgen veel natuurorganisaties van diverse vaste sponsoren deprimerende berichten: door teruglopende commerciële inkomsten, trekken zij hun toegezegde donaties voor dit jaar in. En juist daarom wil het Gaia Nature Fund de projecten waar we al jaren goede contacten mee hebben blijven steunen. De diersoorten waar zij zich voor inzetten – zijn de wilde soortgenoten van de dieren die in GaiaZOO leven –  zijn afhankelijk van onze bijdragen.

Gelukkig heeft het Gaia Nature Fund een redelijke financiële buffer waardoor we de donaties dit jaar nog kunnen doen. Maar natuurbehoud is een kwestie van een lange adem en dus ook volgend jaar rekenen de projecten op onze steun. We hopen dat we dit samen met u kunnen verwezenlijken.

Peter Mwangi 1 def

Help de natuur!

Heb je behoefte en mogelijkheid om ons te helpen de natuur te beschermen? Dan kan dat door een donatie over te maken aan Stichting Gaia Nature Fund op het rekeningnummer IBAN NL68 RABO 0145 5195 89. Alle beetjes helpen! Wist je dat het GNF een ANBI-instelling is, waardoor doneren aan het Gaia Nature Fund ook vanuit de belastingdienst aantrekkelijk is gemaakt? Meer hierover lees je hier. https://www.gaiazoo.nl/anbi/